Šikimo rūgšties nauda odai

Shikimo rūgštis

Kam naudojama šikimo rūgštis?
Farmacijos pramonėje, šikimo rūgštis iš kininio žvaigždanyžio (Illicium verum) naudojamas kaip pagrindinė medžiaga oseltamiviro (Tamiflu) gamybai. Nors šikimo rūgšties yra daugumoje autotrofinių organizmų, ji yra biosintetinė tarpinė medžiaga ir paprastai randama labai mažomis koncentracijomis.

Kokie yra šikimo rūgšties pranašumai?
Jei priešlaikinis senėjimas kelia susirūpinimą, šikimo rūgštis gali būti naudingas jūsų odos priežiūros priemonių rinkinio papildymas. Jo stiprios antioksidacinės savybės apsaugo odą nuo žalingų laisvųjų radikalų, kuriuos sukelia saulė ir tarša, kurie gali atakuoti sveikus audinius ir sukelti raukšles ir smulkias linijas.

Ką šikimo rūgštis daro odai?
Šikimo rūgšties milteliai stabdo P. Acnes bakterijų, esančių ant riebios odos aplink poras, atsakingas už spuogus, vystymąsi. Jis lygina, stangrina ir šviesina odą. Jis veiksmingas probleminei, pažeistai, hiperpigmentuotai, į spuogus linkusiai ir riebiai odai.

Shikimo rūgšties kelias

Kuo svarbus šikimatų kelias?
The šikimato rūgšties kelias susieja angliavandenių apykaitą su aromatinių junginių biosinteze. Septynių metabolizmo etapų sekoje fosfenolpiruvatas ir eritrozės 4-fosfatas paverčiami chorizmatu, aromatinių aminorūgščių pirmtaku ir daugeliu aromatinių antrinių metabolitų.

Kas yra šikimo rūgštis, skirta odos balinimui?
Šikimo rūgštis slopina odoje esantį fermentą tirozinazę, kuri yra atsakinga už pigmentaciją, pvz., saulės dėmes ir spalvos pakitimus.

Ar šikimo rūgštį galima naudoti kiekvieną dieną?
Shikimic rūgštis tinka visų tipų odai, įskaitant jautrią, riebią, mišrią ir į spuogus linkusią odą. Jis gali būti naudojamas tiek kasdienėje priežiūroje, tiek profesionaliose kosmetinėse procedūrose, kurioms reikalinga didesnė rūgšties koncentracija.

Shikimic rūgšties odos priežiūra

Shikimo rūgšties nauda odai
Šikimo rūgštis, natūrali alfa hidroksi rūgštis (AHA), gaunama daugiausia iš žvaigždinio anyžiaus augalo (Illicium verum), odos priežiūros pramonėje susilaukė dėmesio dėl savo įvairiapusės naudos odai. Štai išsamus aprašymas, kaip jis palaiko odos sveikatą:

  1. Švelnus šveitimas
    Šikimo rūgštis yra švelnus AHA, o tai reiškia, kad ji padeda pašalinti negyvas odos ląsteles, atkimšti poras ir skatina ląstelių apykaitą be stipraus dirginimo, kurį dažnai sukelia stipresnės rūgštys, tokios kaip glikolio ar pieno rūgštis. Jis ypač tinka jautriai arba į spuogus linkusiai odai.
  2. Antibakterinis & Savybės nuo spuogų
    Tyrimai parodė, kad šikimo rūgštis pasižymi stipriu antibakteriniu poveikiu, ypač prieš Propionibacterium acnes, bakteriją, sukeliančią spuogus. Dėl to jis veiksmingas:
    Plyšių mažinimas
    Ramina uždegusią odą
    Naujų dėmių prevencija
  3. Šviesinantis ir tolygus odos tonas
    Skatindama ląstelių atsinaujinimą ir mažindama melanino kaupimąsi, šikimo rūgštis gali:
    Padėkite išblukinti tamsias dėmes ir hiperpigmentaciją
    Padidinkite odos spindesį
    Pagerinkite bendrą odos tono aiškumą
  4. Hidratacijos palaikymas
    Šikimo rūgštis, nors ir pati savaime nėra drėgmę išlaikanti medžiaga, gali pagerinti drėkinančių ingredientų, tokių kaip hialurono rūgštis ar glicerinas, įsisavinimą, o tai prisideda prie geresnio odos drėkinimo.
  5. Priešuždegiminis poveikis
    Šikimo rūgštis taip pat demonstruoja priešuždegiminį poveikį, padeda numalšinti paraudimą, sudirginimą ir odos įtampą – tai vertinga savybė žmonėms, sergantiems rožine, spuogais ar jautrios odos ligomis.
Shikimic rūgšties odos priežiūra

Koks yra šikimo rūgšties šalutinis poveikis?

1. Lengvas dirginimas
Šikimo rūgštis yra AHA, todėl, nors ji yra švelnesnė už glikolio ar pieno rūgštį, ji vis tiek gali sukelti dilgčiojimą, deginimą ar paraudimą, ypač jautriai ar pažeistai odai. Tai labiau tikėtina, kai naudojama didelėmis koncentracijomis arba kartu su kitomis šveitimo priemonėmis.

2. Šviesos jautrumas
Kaip ir kiti šveitikliai, šikimo rūgštis gali padidinti jūsų odos jautrumą saulės šviesai. Neturint tinkamos plataus spektro apsaugos nuo saulės, užtepus saulės nudegimo ar pigmentacijos rizika.

3. Alerginė reakcija (reta)
Nors nedažnai, kai kuriems asmenims gali pasireikšti alerginis kontaktinis dermatitas (bėrimas, niežulys, patinimas). Visada atlikite pleistro testą prieš tepdami bet kokį naują produktą su šikimo rūgštimi ant didesnio ploto.

4. Per didelis šveitimas
Per dažnai naudojant šikimo rūgštį arba sluoksniuojant ją su kitais šveičiamaisiais ingredientais, tokiais kaip retinolis, salicilo rūgštis ar stiprios AHA, gali atsirasti:

Sausumas

Odos barjero pažeidimas

Padidėjęs jautrumas arba bėrimai

Kaip Sumažinti shikimo rūgšties šalutinis poveikis?

  1. Priklausomai nuo odos tipo ir tolerancijos, naudokite produktus su 0,5–5 % šikimo rūgšties.

2. Tepkite nakčiai, kad sumažintumėte jautrumo saulei riziką.

3. Visada sekite drėkinamuoju kremu ir naudokite SPF per dieną.

4. Įveskite palaipsniui – iš pradžių 2–3 kartus per savaitę.