Nuolat besikeičiančiame odos priežiūros pasaulyje vienas ingredientas sulaukia didelio dėmesio dėl savo nepaprasto gebėjimo užtikrinti ilgalaikį drėkinimą: Poliglutamo rūgštis (PGA). Kaip natūraliai gautas biopolimeras, poliglutamo rūgštis parodė išskirtinį potencialą pagerinti odos drėgmę ir pagerinti bendrą odos būklę. Šioje išsamioje ataskaitoje išnagrinėsime mokslinius duomenis, patvirtinančius poliglutamo rūgšties vaidmenį drėkinant odą, jos naudą ir palyginimą su kitomis populiariomis drėkinančiomis medžiagomis.
Kas yra poliglutamo rūgštis?
Poliglutamo rūgštis yra natūralus glutamo rūgšties, baltymuose esančios aminorūgšties, polimeras. Jis gaminamas fermentacijos procese ir dažniausiai gaunamas iš sojos pupelių augalo. Neseniai jis išpopuliarėjo odos priežiūros pramonėje dėl savo unikalaus gebėjimo išlaikyti drėgmę odoje, todėl yra puiki alternatyva arba papildymas kitiems drėkinantiems kremams.
Poliglutamo rūgštis sudaro ploną, nematomą sluoksnį ant odos paviršiaus, kuris padeda išvengti drėgmės praradimo. Jis gali išlaikyti vandens molekules iki 5000 kartų daugiau nei svoris, todėl tai yra neįtikėtinai galinga drėkinamoji priemonė, kuri konkuruoja su tradicinėmis drėgmę išlaikančiomis medžiagomis, tokiomis kaip hialurono rūgštis.

Pagrindiniai poliglutamo rūgšties privalumai odos priežiūroje
Poliglutamo rūgštis turi keletą privalumų odai, tačiau labiausiai žinomas jos pranašumas yra hidrofilinės (vandenį pritraukiančios) savybės. Žemiau pabrėžiame pagrindinę naudą ir mokslinius duomenis, patvirtinančius jo veiksmingumą.
Drėgmė Išlaikymas
Remiantis Korėjos Cheminės technologijos instituto atliktu tyrimu, jis gali išlaikyti iki penkių kartų daugiau drėgmės nei hialurono rūgštis. Dėl to jis labai veiksmingas užkertant kelią transepiderminiam vandens praradimui (TEWL), užtikrinant, kad oda ilgiau išliks hidratuota.
Drėgmės sulaikymo tyrimo duomenys:
Poliglutamo rūgštis (1 % tirpalas) padidino odos drėgmės lygį 40 % per pirmąsias 30 minučių po panaudojimo, o drėkinimas išliko 12 valandų.
Palyginimui, hialurono rūgštis po 30 minučių padidino drėgmės sulaikymą 30%, tačiau po 8 valandų jos poveikis palaipsniui susilpnėjo.
Patobulinta odos barjero funkcija
Jis padeda sustiprinti natūralų odos barjerą, padidindamas jos gebėjimą išlaikyti drėgmės. Žurnale „Journal of Cosmetic Dermatology“ paskelbtas tyrimas parodė, kad PGA pagerino odos barjerinę funkciją padidindamas jos elastingumą ir sumažindamas vandens praradimą. Šis barjero sutvirtinimas yra labai svarbus asmenims, turintiems sausą, jautrią ar pažeistą odą.
Duomenys apie odos barjerinę funkciją:
Klinikiniame tyrime, kuriame dalyvavo 40 dalyvių, turinčių sausą odą, nustatyta, kad per 4 savaites kasdien naudojant PGA pagerino odos elastingumą 15 %, palyginti su 7 % pagerėjimu naudojant glicerino pagrindu pagamintus drėkinamuosius kremus.
Dalyviai taip pat pranešė apie pastebimą odos sudirginimo sumažėjimą ir padidėjusį komforto jausmą šaltomis oro sąlygomis, kurias dažnai dar labiau pablogina sausa oda.
Anti-senėjimo Privalumai
Be drėkinimo, poliglutamo rūgštis padeda išlaikyti odos stangrumą ir putlumą, kurie yra būtini komponentai kovojant su senėjimu. Jo gebėjimas surišti drėgmę padeda pagerinti odos tekstūrą, sumažinti smulkių raukšlių atsiradimą ir padidinti odos švytėjimą.
Duomenys apie senėjimą stabdantį poveikį:
12 savaičių trukmės tyrimas, kuriame dalyvavo 50 dalyvių, vartojusių poliglutamo rūgšties serumą (2 %), parodė, kad odos tekstūra pagerėjo 20 %, o smulkių linijų ir raukšlių atsiradimas sumažėjo 15 %.
Odos putlinimo efektas sustiprėjo po keturių savaičių naudojimo, o dalyviai pranešė apie akivaizdžiai lygesnę ir stangresnę odą.
Sinergija su kitais odos priežiūros ingredientais
Poliglutamo rūgštis puikiai dera su kitomis populiariomis drėkinančiomis medžiagomis, tokiomis kaip hialurono rūgštis, glicerinas ir keramidai. PGA derinimas su šiais ingredientais turi sinergetinį poveikį, užtikrina didesnį drėkinimą ir papildomą odos barjerinę apsaugą.
Duomenys apie sinergiją:
Nustatyta, kad naudojant kartu su hialurono rūgštimi, poliglutamo rūgštis pagerina odos hidrataciją 35 %, palyginti su bet kurio ingrediento naudojimu atskirai, kaip parodyta lyginamajame tyrime, paskelbtame International Journal of Cosmetic Science.
Dėl derinio taip pat pastebimai sumažėjo smulkių linijų ir raukšlių, palyginti su produktais, kurių sudėtyje yra tik vienas ingredientas.
Palyginimas su kitais drėkinamaisiais ingredientais
Poliglutamo rūgštis dažnai lyginama su Hialurono rūgštis, labiausiai žinoma drėkinamoji priemonė odos priežiūros pramonėje. Nors abu ingredientai atlieka panašias funkcijas, poliglutamo rūgštis turi keletą privalumų, kurie ją išskiria:
Drėgmės sulaikymas: Poliglutamo rūgštis sulaiko daugiau drėgmės nei hialurono rūgštis, todėl ji yra stipresnė drėkiklis sausai ir dehidratuotai odai.
Ilgalaikis drėkinimas: Skirtingai nuo hialurono rūgšties, kuri kartais gali ištraukti drėgmę iš gilesnių odos sluoksnių labai sausoje aplinkoje, poliglutamo rūgštis sudaro barjerą ant odos paviršiaus, kad užfiksuotų hidrataciją.
Geriau jautriai odai: Poliglutamo rūgštis yra minkštesnės tekstūros ir ją dažnai geriau toleruoja jautri oda, nes ji nesukelia dirginimo, kuris kartais gali atsirasti dėl didelės hialurono rūgšties koncentracijos.
Rinkos tendencijos ir ateities potencialas
Didėjanti natūralių ir veiksmingų odos priežiūros ingredientų paklausa pastūmėjo poliglutamo rūgštį į kosmetikos pramonės priešakį. Dėl didelio efektyvumo, saugumo ir ilgalaikio drėkinimo poliglutamo rūgštis greitai tampa pagrindine drėkinamųjų priemonių, serumų ir senėjimą stabdančių priemonių sudedamąja dalimi.
Duomenys apie rinkos tendencijas:
Remiantis 2021 m. „Grand View Research“ ataskaita, tikimasi, kad pasaulinė drėkinamųjų priemonių rinka iki 2028 m. pasieks 19,4 mlrd.
Didėjantis dėmesys tvariems, augalinės kilmės ingredientams, poliglutamo rūgštis taip pat yra geriausias pasirinkimas įmonėms, siekiančioms patenkinti augančią ekologiškų grožio produktų paklausą.
Poliglutamo rūgštis pasirodo kaip galinga drėkinamoji priemonė, turinti daug naudos odos sveikatai. Dėl gebėjimo išlaikyti drėgmę, sustiprinti odos barjerą ir suteikti senėjimą stabdantį poveikį jis yra vertingas šiuolaikinės odos priežiūros ingredientas. Moksliniai tyrimai ir toliau patvirtina jo veiksmingumą, rodydami, kad jis puikiai drėkina ir atkuria odą, palyginti su tradicinėmis drėkinančiomis priemonėmis, tokiomis kaip hialurono rūgštis.

- 5-aminometillevulinato hidrochloridas
- Šikiminė rūgštis
- Alavijų ekstrakto milteliai
- Australijos avių placenta
- Azelaikas
- Bakuchiol aliejus
- Geriausi glutationo milteliai
- Geriausi matrininių miltelių gamintojai
- Gotu kolos ekstraktas
- Kinijos ektoino miltelių gamykla
- Kinijos miglyol 840 gamintojai
- Kolagenas
- Kosmetinis peptidas
- Kosmetikos žaliavos
- Ergosterolio milteliai
- Hialurono rūgštis
- Kojic rūgšties milteliai odos balinimui
- MCT aliejus
- mikrokristalinė celiuliozė
- minoksidilio milteliai
- Monobenzono milteliai
- bijūnų sėklų aliejus
- Poliglutamo rūgšties milteliai
- Pterostilbeno milteliai
- Gryna perlų pudra
- Salicilo rūgšties milteliai odai
- Natrio anizatas
- Triacetinas