
Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το σικιμικό οξύ;
Στη φαρμακοβιομηχανία, σικιμικό οξύ από τον κινέζικο αστεροειδή γλυκάνισο (Illicium verum) χρησιμοποιείται ως βασικό υλικό για την παραγωγή οσελταμιβίρης (Tamiflu). Αν και το σικιμικό οξύ υπάρχει στους περισσότερους αυτότροφους οργανισμούς, είναι ένα βιοσυνθετικό ενδιάμεσο και γενικά βρίσκεται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις.
Ποια είναι τα οφέλη του σικιμικού οξέος;
Εάν η πρόωρη γήρανση προκαλεί ανησυχία, το σικιμικό οξύ μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στο σετ εργαλείων περιποίησης της επιδερμίδας σας. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες προστατεύουν το δέρμα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τον ήλιο και τη ρύπανση, οι οποίες μπορούν να επιτεθούν στον υγιή ιστό οδηγώντας σε ρυτίδες και λεπτές γραμμές.
Τι κάνει το σικιμικό οξύ για το δέρμα;
Η σκόνη σικιμικού οξέος αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων P. Acnes που κατοικούν στο λιπαρό δέρμα γύρω από τους πόρους που ευθύνονται για την ακμή. Λειαίνει, συσφίγγει και φωτίζει το δέρμα. Είναι αποτελεσματικό για προβληματικό, ταλαιπωρημένο, υπερχρωματισμένο, με τάση ακμής και λιπαρό δέρμα.

Ποια είναι η σημασία της οδού σικιμάτη;
Ο μονοπάτι σικιμικού οξέος συνδέει το μεταβολισμό των υδατανθράκων με τη βιοσύνθεση αρωματικών ενώσεων. Σε μια αλληλουχία επτά μεταβολικών σταδίων, η φωσφοενολοπυροσταφυλική και η 4-φωσφορική ερυθρόζη μετατρέπονται σε χορισματικό, τον πρόδρομο των αρωματικών αμινοξέων και πολλών αρωματικών δευτερογενών μεταβολιτών.
Τι είναι το σικιμικό οξύ για τη λεύκανση του δέρματος;
Το σικιμικό οξύ δρα αναστέλλοντας το ένζυμο τυροσινάση στο δέρμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μελάγχρωση, όπως κηλίδες από τον ήλιο και κηλίδες αποχρωματισμού.
Μπορεί το σικιμικό οξύ να χρησιμοποιείται κάθε μέρα;
Το Σικιμικό οξύ είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων, λιπαρών, μικτών και επιρρεπών σε ακμή δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην καθημερινή φροντίδα όσο και σε επαγγελματικές καλλυντικές θεραπείες, που απαιτούν υψηλότερες συγκεντρώσεις οξέος.

Σικιμικό οξύ Οφέλη για το δέρμα
Το σικιμικό οξύ, ένα φυσικό άλφα-υδροξυ οξύ (AHA) που προέρχεται κυρίως από το φυτό αστεροειδή γλυκάνισο (Illicium verum), έχει κερδίσει την προσοχή στη βιομηχανία περιποίησης δέρματος για τα πολύπλευρα οφέλη του για το δέρμα. Ακολουθεί μια λεπτομερής ανάλυση του τρόπου με τον οποίο υποστηρίζει την υγεία του δέρματος:
- Απαλή Απολέπιση
Το σικιμικό οξύ είναι ένα ήπιο AHA, που σημαίνει ότι βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, στην αποφράξεις των πόρων και στην ενθάρρυνση της κυτταρικής ανανέωσης χωρίς τον σκληρό ερεθισμό που προκαλείται συχνά από ισχυρότερα οξέα όπως το γλυκολικό ή το γαλακτικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για ευαίσθητο ή με τάση ακμής δέρμα. - Αντιβακτηριδιακό & Ιδιότητες κατά της ακμής
Μελέτες έχουν δείξει ότι το σικιμικό οξύ έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, ειδικά κατά του Propionibacterium acnes, του βακτηρίου που ευθύνεται για την ακμή. Αυτό το καθιστά αποτελεσματικό σε:
Μείωση των σπασμών
Ηρεμεί το φλεγμονώδες δέρμα
Πρόληψη νέων κηλίδων - Λάμψη και ομοιόμορφος τόνος δέρματος
Με την προώθηση της κυτταρικής ανανέωσης και τη μείωση της συσσώρευσης μελανίνης, το σικιμικό οξύ μπορεί:
Βοηθά στο ξεθώριασμα των μαύρων κηλίδων και της υπερμελάγχρωσης
Ενισχύστε τη λάμψη του δέρματος
Βελτιώστε τη συνολική καθαρότητα του τόνου του δέρματος - Υποστήριξη ενυδάτωσης
Αν και δεν είναι υγροσκοπικό από μόνο του, η απολεπιστική δράση του σικιμικού οξέος μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση ενυδατικών συστατικών όπως το υαλουρονικό οξύ ή η γλυκερίνη που εφαρμόζονται μετά, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος. - Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις
Το σικιμικό οξύ επιδεικνύει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθώντας να καταπραΰνει την ερυθρότητα, τον ερεθισμό και το στρες του δέρματος - ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό για άτομα με ροδόχρου ακμή, ακμή ή ευαίσθητες δερματικές παθήσεις.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του σικιμικού οξέος;
1. Ήπιος ερεθισμός
Το σικιμικό οξύ είναι ένα ΑΗΑ, επομένως, παρόλο που είναι πιο ήπιο από το γλυκολικό ή το γαλακτικό οξύ, μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή ερυθρότητα, ειδικά σε ευαίσθητο ή υποβαθμισμένο δέρμα. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν χρησιμοποιείται σε υψηλές συγκεντρώσεις ή σε συνδυασμό με άλλους απολεπιστικούς παράγοντες.
2. Φωτοευαισθησία
Όπως και άλλα απολεπιστικά, το σικιμικό οξύ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματός σας στο ηλιακό φως. Χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος, υπάρχει κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος ή μελάγχρωσης μετά την εφαρμογή.
3. Αλλεργική αντίδραση (σπάνια)
Αν και σπάνιο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (εξάνθημα, κνησμός, πρήξιμο). Πάντα να εκτελείτε ένα τεστ επίθεμα πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε νέο προϊόν με σικιμικό οξύ σε μεγαλύτερη περιοχή.
4. Υπερ-απολέπιση
Η πολύ συχνή χρήση σικιμικού οξέος ή η επίστρωση του με άλλα συστατικά απολέπισης όπως ρετινόλη, σαλικυλικό οξύ ή ισχυρά AHA, μπορεί να οδηγήσει σε:
Ξηρότητα
Βλάβη του δερματικού φραγμού
Αυξημένη ευαισθησία ή εξάρσεις

Πώς να ελαχιστοποιήσετε παρενέργειες σικιμικού οξέος;
- Χρησιμοποιήστε προϊόντα με 0,5%-5% σικιμικό οξύ ανάλογα με τον τύπο και την ανοχή του δέρματος.
2. Εφαρμόστε το βράδυ για να μειώσετε τον κίνδυνο ευαισθησίας στον ήλιο.
3. Να ακολουθείτε πάντα μια ενυδατική κρέμα και να χρησιμοποιείτε SPF κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4. Εισάγετε σταδιακά — αρχικά 2–3 φορές την εβδομάδα.
- Υδροχλωρικό λεβουλινικό 5-αμινομεθυλεστέρα
- Σικιμικό οξύ
- Εκχύλισμα αλόης σε σκόνη
- Πλακούντας προβάτων Αυστραλίας
- Αζελαϊκός
- Λάδι Bakuchiol
- Η καλύτερη σκόνη γλουταθειόνης
- Οι καλύτεροι κατασκευαστές σκόνης μήτρας
- Εκχύλισμα Gotu kola
- Εργοστάσιο σκόνης εκτοΐνης Κίνας
- Κατασκευαστές miglyol 840 Κίνας
- Κολλαγόνο
- Καλλυντικό πεπτίδιο
- Πρώτες ύλες καλλυντικών
- Εργοστερόλη σε σκόνη
- Υαλουρονικό οξύ
- Σκόνη Kojic acid για λεύκανση δέρματος
- Λάδι MCT
- μικροκρυσταλλική κυτταρίνη
- σκόνη μινοξιδίλης
- Σκόνη μονοβενζόνης
- σπορέλαιο παιώνιας
- Σκόνη πολυγλουταμινικού οξέος
- Πτεροστιλβένιο σε σκόνη
- Καθαρή σκόνη μαργαριταριών
- Σαλικυλικό οξύ σε σκόνη για το δέρμα
- Ανισικό νάτριο
- Τριακετίνη